Du har ingen varer i din varekurv.
Søg
(0)
Filters

FAQ Natudstyr

Night vision teknologier

Når du skal købe natudstyr til jagt er der mange løsninger på et setup, der matcher netop dit behov og budget. Der er i hovedtræk 3 forskellige teknologier, der alle har deres fordele og ulemper.

Fælles for natudstyr: 

Alle teknologier benytter bølger vi som mennesker ikke kan se, hvad enten det er infrarødt lys eller varmebølger. Da disse bølger skal bevæge sig fra dyr og omgivelser til kikkerten, vil der i tåge, regn, sne, slud eller fugtigt vejr opleves et dårligere billede end i klart vejr med lav luftfugtighed. Det skyldes, at bølgerne møder modstand i vandpartiklerne, hvad enten det er i form af dis, sne eller regn. 

Reglerne for brug og besiddelse af natudstyr er meget forskellige fra land til land, og det er derfor vigtigt du sætter dig ind i lokale love og regler, før du tager på jagt med natudstyr. I Danmark er natsigtekikkerter iøvrigt tilladelseskrævende for køb, uanset hvilken teknologi de er baseret på.

Vi gennemgår her overfladisk de tre teknologier i hovedtræk. Har du yderligere spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os. 

Analogt natudstyr:

Analogt natudstyr kom frem til militært brug allerede i 1930'erne. Analogt natudstyr virker, i grove træk, ved, at lyset der kommer ind igennem linsen hvorefter der rammer en fotokatode, der omdanner lyset til elektroner. Herefter rammer elektronerne en fosforplade, som ved kontakt med elektronerne danner grønt lys. Det giver det billede du kender fra krigsfilm igennem tiden, nemlig et grønt/sort billede. Der findes forskellige generationer og generelt giver et højere/nyere generationstal et bedre billede. Billedet du ser er derfor uden forsinkelse, da billedet dannes med lys og elektroner og derfor er mere eller mindre "live". Det lysforstærkende rør er lavet til anvendelse i omgivelser med meget lidt lys. Bruger du en analog natkikkert i dagslys, vil det kraftige dagslys ødelægge røret, da det ikke er dimensioneret til kraftigt lys. Jo bedre en analog natkikkert er, jo mindre lys skal den bruge for at danne et billede. Som supplement kan man benytte en ekstern IR-lygte, hvis lys har samme bølgelængde som vildtkameraer. Lyset kan ikke ses med det blotte øje, men den analoge kikkert opfanger refleksionerne af lyset, og kan derfor danne et billede.

Digitalt natudstyr:

Digitalt natudstyr benytter ikke et lysforstærkende rør, og kan derfor benyttes i dagslys. En digital natkikkert virker ved, at en sensor opfanger lyset og omdanner det til et digitalt signal. Det digitale signal bliver herefter bearbejdet af en processor, der danner et billede, som vises på en skærm. Det er denne skærm du kigger på, når du ser i en digital natkikkert. Da processen ikke er direkte og billedet skal forarbejdes kan der være forsinkelse på en digital natkikkert. Desuden skal en digital natkikkert bruge en ekstern lyskilde, for at kunne danne et billede. Fordelene ved en digital natkikkert kommer i vid udstrækning af, at de netop er digitale. Det giver mulighed for, at indbygge en række features. I mange digitale natkikkerter er det muligt at få zoom, afstandsmåler, ændre trådkors, optage film, tage billeder osv. Strømforbruget i en digital natkikkert er højere end en analog natkikkert, men det løses i praksis ved nem udskiftning af batterier samt mulighed for tilslutning af eksterne strømkilder som powerbanks.

 Termisk natudstyr:

 Termisk optik bruger, som navnet antyder, varme i stedet for lys, til at danne et billede. Termisk udstyr virker ved, at et mikrobolometer opfanger varmebølger og sender det til en processor, der danner et billede, som man ser. Termisk optik har de samme fordele som digitalt natudstyr har, da det er et digitalt billede. Det er derfor muligt at zoome, optage, ændre farvepalletter, trådkors og lignende. Termisk udstyr er særligt velegnet til observation, og en termisk spotter anses af mange for at være det bedste natudstyr, til at opdage dyr med, da de fremtræder tydeligt på grund af temperaturforskelle. Termisk udstyr gør det altså nemt at se et dyr der står bag ved grene, blade og lignende, da det på grund af varmen fremstår klar. Det er på grund af samme scenarie termiske sigtekikkerter får kritik, da det i termisk udstyr kan være svært at se grene, græs og lignende, særligt på længere hold.